Je kunt maar beter niet verrast zijn!!

Je kunt maar beter niet verrast zijn!!
Geschiedenis is heel belangrijk. Jammer dat de interesse hierin zo laag is.
Wees voorbereid, de geschiedenis leert ons dat er lange perioden van stabiliteit kunnen zijn, maar dat ze altijd eindigen.
Een goed begin is deze link Liberty quotes

maandag 14 november 2011

Maandag

Hallo,

Zo, dit weekend/eind vorige week is in Europa niet veel gebeurd als alleen dat een aantal democratisch gekozen regeringen zijn gevallen en dat in plaats van die niet gekozen bestuurders zijn aangesteld. Of hierdoor nu een beter beleid tevoorschijn gaat komen is nog maar de vraag. Maar een ding dat boven aan staat (en dat zien we in meer landen en meer facetten van Europa ontstaan) is dat door invloed van de banken de democratie steeds minder word. Het volk (en dat zien we ook in de reacties op de artikelen die in de media geplaatst worden) is het niet eens met de oplossingen die door de politiek worden aangedragen. De burger gelooft niet in het financiële systeem zoals die op dit moment werkt (of juist niet werkt). De politiek onder druk van de lobby van de banken en grote corporaties probeert het systeem hoe dan ook instant te houden. De mensen aan de top van die bedrijven zijn bezig hun bonussen te behouden en het wereldje van de elite veilig te stellen.
Luxe bedrijven zoals Ferrari en Porsche en al die dure tasjes en schoenen en kleding fabrikanten draaien op dit moment enorme winsten. De dure spullen gaan als nooit tevoren over de toonbanken. De scheiding tussen de middenklasse en rijken word steeds groter. En juist de mensen die al veel te veel hebben gaan door met het stuk maken van onze samenleving zoals die was. Een samenleving die vooral drijft op een grote middenklasse die voor stabiliteit en welvaart zorgt.
Zoals we vanaf eind jaren 80 begin jaren 90 zien worden de regels die juist bedoeld waren om de grote banken en bedrijven in toom te houden steeds verder losgelaten en de teugels gevierd. Zelf de ideeën om de banken weer regels op te leggen en het splitsen van de bedrijfstakken om zo de TE grote banken weer zo klein te maken dat ze failliet mogen gaan zijn van de baan. Ik hoor de politiek hier niet meer over.
Nu hebben we opeens te maken met systeem banken die blijkbaar het belangrijkste zijn dat we in de wereld hebben. Alles word gedaan om die banken maar te redden en daar word alles voor opzij gezet.

Zolang in Duitsland, Nederland en Noord Europa in het algemeen de werkloosheid laag blijft dat er geen grote sociale problemen zullen ontstaan.  Zolang de economie op een redelijk peil blijft zal men hier geen grote demonstraties mee maken. De elite zal dan ook alles in het werk stellen om Europa bij elkaar te houden.
Zo gauw de probleem landen inzien dat hun oude munt hun veel meer voordelen geeft zullen ze gaan. Dan worden die landen weer interessant voor productie en zal vanzelf een deel van het werk naar die landen toe verhuizen. Daarom word er ook zo moeilijk gedaan over het opbreken van de Eurozone. Want eerst moeten we nog naar een fiscale unie gaan met Eurobonds en dan gaat echt pas het grote graaien beginnen. Het mag nog niet uit elkaar vallen. Eerst gaan ze proberen de Eurozone nog verder in elkaar te verstrengelen en het nog moeilijker te maken om de fraude te erkennen.
Wat nu al blijkt is dat het voor een heleboel landen zeer moeilijk is hun staatsschuld te verkopen. Dat gaat ondanks de maatregelen die door Europa genomen worden gewoon steeds moeilijker worden. Zeker met een recessie op de loer. Het gaat heel moeilijk worden ook voor Nederland om garanties voor andere landen in de Eurozone af te geven. Er zal ook in Nederland steeds meer bezuinigd gaan worden (en natuurlijk geld dat ook voor België of Duitsland)  op den duur zal er ook in die landen door de burger dan het besef komen dat dit niet de bedoeling is. Dus gaat men het op een andere manier spelen: Eurobonds
Dan zal blijken dat er altijd landen zijn waar de lokale politiek, hoe je het ook probeert af te grendelen met wetten en afspraken, zich niet houd aan die afspraken en met bankiers ook altijd een manier vind om meer te lenen. Dan zullen er op een gegeven moment weer spanningen ontstaan en uiteindelijk zullen er echt wel landen gaan lopen. Democratie zal uiteindelijk de doodsteek geven aan de Utopia van de elite

Net als in de VS zal het dan pas helemaal misgaan. Nu zul je zeggen maar de VS gaat nog steeds redelijk...Maar dat is alleen maar omdat ze de wereldmunt hebben. Dat zal steeds moeilijker worden om die te behouden, en als langzaam aan andere munten steeds meer gebruikt worden dan zal ook de dollar ten ondergaan. De verschillende Staten zijn al bezig met andere geld soorten zoals goud en zilver. Er zijn zelfs geluiden van onafhankelijkheid. Ja zelfs in de VS is de situatie vandaag de dag niet helemaal stabiel. Er is een boel verschil in de VS dat juist in tijde van armoede snel lijd tot een eigen weg kiezen.
Als voorbeelden in Europa geef ik België dat ondanks het al heel lang een land te zijn toch nog steeds een financiële scheiding heeft waar de politiek eigenlijk geen antwoord op heeft. Het laait af en toe toch behoorlijk op. Ander voorbeeld zijn Noord Ierland en Baskenland. We hebben genoeg voorbeelden dat het niet werkt zomaar volken met verschillende cultuur, geloof en taal bij elkaar te plakken. Er kunnen altijd weer nieuwe vormen ontstaan en alle grote rijken vallen uiteindelijk weer uit elkaar. Waarom het elke keer weer geprobeerd word heeft alleen maar te maken met grootheidswaanzin, macht en geld.

De laatste tijd worden er steeds meer vragen gesteld (gelukkig) door de burger maar ook door diverse politieke kopstukken. Hoeveel heeft de Euro ons nu opgeleverd? Hoeveel kost het om terug te gaan naar de gulden en zo voort. Nu komt vandaag in het nieuws dat het CPB een mooi boekje heeft uitgebracht waarin de eerste vraag word beantwoord http://nieuwsuur.nl/onderwerp/313318-euro-levert-extra-weeksalaris-op.html
Je kunt de conclusies van het CPB hier downloaden maar het nieuwsuur artikel zegt alles al.
De conclusie is dat het ons niet meer heeft op geleverd als een week loon, de EU heeft het meeste opgeleverd ongeveer een maandloon. Ik ben bang dat als je inmiddels alles kosten en garanties daarvan aftrekt dat er niet veel overblijft. Toch blijf ik geloven in een EU. Afspraken maken met buren en handelsverdragen zijn meestal heel goed voor alle landen die meedoen. Maar de Eurozone is slecht voor alle burgers.

Wat zeggen de meeste artikelen ons die ik de afgelopen maanden plaats? Ze zeggen eigenlijk allemaal dat de EU een goed iets is. Dat voor stabiliteit en welvaart zorgt. Maar de Euro en de Eurozone gaan op termijn alleen maar geld kosten. De Euro zorgt voor onstabiliteit. De Euro maakt het voor een heleboel landen heel moeilijk en zal alleen maar grote armoede geven voor zeer lange tijd.

De uiteindelijk rede dat de elite niet terug wil is dat vooral zij veel geld overhouden aan de Euro. Ook zal het duidelijk worden hoeveel geld er word gejat als de Euro valt.
Het doek zal vallen en dan zal duidelijk worden dat de CEO's en hun kornuiten van de banken corporaties en pensioenfondsen en alles en iedereen die wat te maken heeft met grote geld stromen, zoveel risico heeft genomen om de korte termijn winsten op te krikken. En daarmee enorme bonussen te innen. Dat het alleen maar gaat over korte termijn winst voor hun en de aandeelhouders. De beurskoersen moeten zo snel als mogelijk is op korte termijn omhoog.
En als dat doek eenmaal weg is gevallen dan zal ook blijken dat alles op is. Vergokt en weer herverzekerd, in derivaten gestopt en futures mee gekocht en wat ze allemaal nog meer verzinnen. Het zal als een kaartenhuis in elkaar vallen.


Wat overblijft is een enorme hoop schulden en een paar mensen die lachend boven op zitten en roepen naar hun loonslaven dat ze harder moeten werken.

Zo lang verhaal maar moest weer eens een keer. Voor die gene die het tot aan hier hebben gered, ik hoop dat het een beetje duidelijk was. Ik ga het stuk morgen of overmorgen nog een keer lezen om te kijken of ik dan nog wat van snap. LoL

Zal vanavond proberen nog wat nieuws linkjes te plaatsen en anders morgen zeker.
Alvast een goede avond en welterusten.
Wees voorbereid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten